Het culinaire Malta

Malta heeft een rijke geschiedenis en is door veel culturen beïnvloed. Dat zorgt er ook voor dat het eten en drinken erg divers is. Voor mij is het echt een genot om uit eten te gaan!

Door de Italiaanse nabijheid zullen veel gerechten ook aan Italië doen denken, zoals pasta’s, pizza’s en wijnen. Daarnaast is er ook de koloniale geschiedenis, waardoor een echt Engels ontbijt niet ontbreekt en je bier gewoon in pints kan bestellen.

Konijn
Maar Malta heeft gelukkig ook zijn eigen keuken. Het nationale gerecht van Malta is konijn. Wilde konijnen zijn er niet meer en daarom worden deze speciaal hiervoor gefokt. Je kan dus zowel in een eenvoudig restaurant als in de duurdere restaurants konijn tegenkomen op de kaart. Traditioneel wordt deze bereid in een stoofschotel met tomatensaus, rode wijn en aardappeltjes. In de echte traditionele restaurants zal het konijn van top tot teen worden geserveerd, want de Maltees wil graag weten wat hij eet.

Een ander traditioneel gerecht is de Timpana: het is een macaronitaart met penne, tomatensaus, gehakt en kaas en doet denken aan lasagne, maar ik vind het een meer gevarieerde smaak hebben dan lasagne.

Visrijk
Wat ik erg fijn vind aan eten in Malta, is dat er een uitgebreide keus aan vis is. Natuurlijk logisch voor een eiland, maar in de supermarkt kan je dus ook heel veel verschillende soorten krijgen terwijl je daarvoor in Nederland echt naar de speciaalzaak toe moet. Mijn eigen favoriet is Lampika: een goudmakreel die tussen augustus en december wordt gevangen. Deze wordt gerold in bloem en gebakken en wordt ook wel een fishsteak genoemd. Heerlijk!

Traditionele restaurants
Waar je deze gerechten het beste kan eten? In Mosta is mijn absolute favoriet voor traditioneel eten Ta Marija. Wil je liever dichter bij de kust, dan is Ta’ Kolina in Sliema een goed alternatief.

Maltese wijnen
De Maltese wijnen worden met zorg bereid. Omdat de plantages niet zo groot zijn, worden de druiven met de hand geplukt, wat volgens de Maltezen de smaak ten goede komt. De drie grootste wijnproducenten zijn Meridiana, Marsovin en Delicata. Alhoewel er goede dure wijnen te koop zijn, zijn de Verdala en La Vallette de goedkopere maar zeer goede wijnen die mij goed smaken.

Wat betreft restaurants is er eigenlijk voor ieder wat wils in Malta. Maar als je in Malta bent, is het zeker een aanrader een keer de Maltese keuken te proeven.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website