Malta heeft vele gezichten

De meeste mensen zullen bij Malta denken aan zonvakantie, aardappelen en veel doelpunten wanneer het Nederlands elftal tegen ze moet spelen. Dit eerste artikel vertelt dan ook kort welke andere bijzondere kanten er zijn aan Malta.

Met Air Malta ben je er vanaf Schiphol in drie uur. Mijn reis is begonnen in Sliema, de toeristische plaats naast de hoofdstad Valetta. Hier heb je een mooi uitzicht op de baai en het is een goed startpunt om het eiland te verkennen. Je kan met de ferry overvaren naar Valetta, of met de typische Maltese bussen je overal naar toe laten brengen. Verder zitten hier de goede restaurants, de shopping malls en af en toe een stukje strand waar je van het heerlijke water kan genieten. Overigens heeft Malta een imago alleen maar rotsstranden te hebben. Dat is niet helemaal waar. Als je het vergelijkt met Spanje of Griekenland zijn er in verhouding wel veel rotsstranden. Maar voor wie liever zand heeft, is er echt genoeg keuze op het eiland.


 

Bijzondere planten en katten
Omdat Malta midden in de Middellandse zee ligt, zie je dit ook terug aan de bijzondere planten. Je zal veel cactussen en mooie bloemen zien, terwijl je door de nauwe straatjes loopt. Een apart gegeven zijn de vele straatkatten die het eiland kent. Er is geen plek op Malta te verzinnen waar je ze niet zal tegenkomen. Wat ook op straat opvalt, zijn de vele katholieke beelden die in de muren zijn verwerkt, katholieke prenten in de bus en alle andere religieuze uitingen. De beeldenstorm is namelijk destijds niet door Malta gewaaid en daarom is 98% van het land katholiek. Je zal dan ook in drukke straten of in het uitgaansgebied Paceville gewoon de beelden met religieuze personages zien tussen de bars en clubs.

De Malta aardappel
Tot slot nog even terugkomen op die Malta aardappel die wij in Nederland kennen. Bijna alle aardappels die Malta voor het buitenland produceert gaan naar Nederland. Dit komt omdat wanneer onze aardappels net in de grond zitten, die uit Malta precies goed zijn. Andersom liggen er in Malta aardappels uit Nederland, dus hiermee doen we samen goede zaken!

Bekijk hier nog meer foto’s van de eerste dag

Leave a comment

name*

email* (not published)

website