After Forever

Datum: 18-4-2007

De gothic band After Forever presenteerde 17 april een nieuw album in Tivoli, Utrecht. CJP sprak met oud CJP-lid en zangeres Floor en keyboardspeler Joost over het alweer vijfde album dat After Forever heet.

Floor Jansen - After Forever

“Heb je een CJP-pas?” vraag ik. “Nee, niet meer” glimlacht Floor, de inmiddels 26 jarige zangers van After Forever. “Ik ben echt wel een oude doos.” Floor en Joost zitten in een hotelbar en zijn in een melige bui. Na veel interviews, cola en koekjes kan dat ook bijna niet anders.

Geen restricties
Floor legt het thema van het nieuwe album uit. “Ons derde album was echt een conceptalbum met één hoofdthema. Op het nieuwe album is dit niet zo, hoewel er bij een aantal nummers wel een overkoepelend thema aanwezig is: energie. De single Energize me gaat bijvoorbeeld over positieve energie en De-energize over negatieve energie. Natuurlijke energie wordt besproken in Evoke en energie in tijd in Whithering Time.” Volgens Joost is dit album voor de band een afspiegeling van de afgelopen albums. “Bij elk album waren we op zoek naar nieuwe stijlelementen, maar bij dit album was dat niet direct zo. We hebben onszelf geen restricties opgelegd en alle elementen die we eerder hebben gebruikt, konden we nu nog meer uitwerken. Dit album is meer symfonisch, maar ook extremer. Het is voor ons eigenlijk een tweede eerste album; vandaar dat het After Forever heet.”

Samenwerking
Of ze nog met oud-gitarist Mark Jansen gaan werken is Floor duidelijk over. “We zijn toen een andere muzikale kant op gegaan en dat was de reden dat we uit elkaar gingen. Sander was toevallig laatst bij opnames van Epica aanwezig en heeft daarin een gastrolletje. Tot nu toe is er geen ambitie om samen te werken, maar het is ook niet uitgesloten.”

Studerende muzikanten
De cd-presentatie van het vorige album is door Floor gebruikt om af te studeren aan de Rockacademie én om toegelaten te worden voor de studie Muziektheater. Daarna heeft ze ook nog een jaar de studie Opera gedaan; waarmee ze, met haar stem, veelzijdig is opgeleid. “Ik wil heel divers opgeleid zijn, omdat mijn stem van nature alle kanten op kan. Dat hoor je terug in de muziek. Mijn opleiding heeft hier aan bijgedragen. Vanaf 1999 ben ik gaan studeren, in dat jaar kwam ook ons eerste platencontract. Sindsdien leerde ik op school dingen die ik in de band kon gebruiken en in de band dingen die in mijn studie paste.” Joost heeft zes jaar conservatorium gedaan, maar de overige bandleden hebben geen muzikale opleidingen gedaan. Alleen bassist Luuk studeert nog, maar is bijna klaar met watermanagement.”

Jezelf blijven
After Forever is zowel in Europa als Zuid-Amerika erg bekend geworden, zonder commerciële compromissen. “Voor Zuid-Amerika hebben wij een erg goede mix: heavy muziek, female-fronted, en Europees. Dat vinden ze interessant en wij nemen ook de moeite om erheen te gaan, wat niet alle bands doen.” aldus Joost. Floor volgt direct: “Voor ons is het belangrijkste dat we After Forever kunnen blijven zonder afhankelijk te zijn van commerciële afspraken. Ons nieuwe album is hier goed in geslaagd door wel toegankelijker te zijn voor het grote publiek, terwijl we toch onszelf blijven. Dan mag de nieuwe videoclip Energize me wat ons betreft best elke avond op TMF te zien zijn.”

Leave a comment