Anouk

Datum: 17-6-2008
Toelichting: interview CJP Magazine

Anouk (33) staat deze zomer zowel op Lowlands als op Rockin’ Park, áls op Rock Werchter. Bovendien brengt ze een live dvd uit en gaat ze scheiden van haar Postman. Genoeg reden voor een interview, dachten wij zo.

Anouk

Op TMF zei je laatst tegen Valerio dat je al wel eens om twaalf uur aan het bier of de champagne zit. Heb je nu (half twee, red.) al wat op?
“Dat is behoorlijk overtrokken. Ik vertelde dat ik dat deed als ik in Frankrijk ben. Als het lekker weer is, krijg ik de neiging om steeds vroeger een biertje te pakken. Maar om me nou als een halve alcoholist neer te zetten… Hoe kan dat nou met drie koters? Daar ben ik veel te down to earth voor. Dus nee, ik heb nog niks op.”

Ik had allemaal vragen voorbereid over jou en Remon als muzikaal stel, maar onlangs werd jullie scheiding aangekondigd. Wat moet ik nu vragen?
“Over privézaken praat ik niet. Dus niet over onze relatie, over de scheiding of whatever. Het enige wat ik wil zeggen is dat hij voor mij nog steeds de persoon is bij wie ik terecht kan en waar ik dingen mee kan delen.”

Oké, dan maar over je nieuwste videoclip Modern World; daarin ben je verkleed als een soort Amish-vrouw. Dat lijkt me niks voor jou.
“Melina (de regisseur van de clip, red.) is daarmee gekomen. Eerst dacht ik: gaat dit wel goed? Ik moest er even over nadenken, maar na veel moodboards en discussies heb ik het toch geprobeerd. Ik was wel in voor iets anders. Het is helemaal waanzinnig geworden. Verder heb ik niks met de Amish, maar het contrast met het nummer zelf is leuk.”

In het nummer zeg je dat vrouwen geen borstvergroting moeten nemen. Je lijkt een beetje een heilig boontje te worden.
“Het nummer gaat meer over de gekkigheid die tegenwoordig mogelijk is op het gebied van bijvoorbeeld liposuctie en borstvergrotingen. Het was meer een sarcastisch grapje dat ik met Bart (van Veen, songwriter, red.) aan het uitschrijven was. We hadden zo veel lol en binnen twee minuten was het nummer klaar. Nu lijkt het alsof ik ergens heel erg tegen ben, maar het was gewoon een grap. Gelukkig weet iedereen dat ik niet zo heilig ben, dus daar zal ik niet zoveel last mee krijgen.”

Kijk hier naar Modern World:

Als we het dan toch over uiterlijk hebben: ik vond je ‘goudentandenperiode’ een verkeerde zet.
“Jij ook al? Half Europa is het met je eens. Laatst bedacht ik me dat ik die gouden tanden weer terug wil. Het zijn echte kronen en ze staan nog steeds op mijn nachtkastje. Dus wie weet. Ik ben niet heel bewust meer bezig met ‘een nieuw album, dus een nieuw uiterlijk’. Vroeger had ik dat wel, dan was het leuk om iets anders te doen. Ik heb alle kleuren van de regenboog nu wel in mijn haar gehad.”

Op Koninginnedag stond je in een grijze sweater op te treden.
“Ja, dat was een soort burka-sweater. De ene dag draag ik gewoon een spijkerbroek en een truitje en de andere dag pak ik uit. Het hangt van mijn bui af. Maar ik maak me niet meer druk over mijn kleding. De jongens van De Jeugd van Tegenwoordig halen tegenwoordig mijn kleding, ze stallen het voor me uit en zeggen wat leuk staat. Zij doen mijn styling en dat doen ze goed.”

Vorig jaar heb je je oude band vaarwel gezegd en ben je met jonge knapen in zee gegaan. Ooit spijt van gehad?
“Dat is de beste beslissing die ik in tijden heb genomen. Achteraf gezien. Voor de concerten in Gelredome dacht ik wel: oh my god! Wat heb ik gedaan? Maar tijdens en na de concerten wist ik dat het goed zat. Het is echt heel gezellig met z’n allen.”

Is het afscheid met je oude band wel goed gegaan? Er leek sprake te zijn van ruzie.
“Nee, er is helemaal geen ruzie geweest. Alles was gewoon flex. Op een gegeven moment heeft Hans (de voormalig drummer van Anouk, red) geroepen dat ze ‘ontslagen waren’ en dat was nergens voor nodig. Dus dat was jammer.”

Op 27 juni komt de dvd van je concert in het Gelredome uit. Waarom speciaal dit concert op dvd?
“Het was al de bedoeling om daar een dvd van te maken, maar zeker met de nieuwe band kwam de vraag: moet ik dit wel doen? Toen de concertkaartjes in de voorverkoop gingen, was ik met audities bezig voor de bandleden. Achteraf ben ik heel blij dat ik het heb opgenomen: het spat van het scherm af. En het is ook een goed visitekaartje voor promotors; dat is mooi meegenomen.”

Je nieuwe bandleden zijn allemaal begin twintig. Ben je nu, behalve voor je eigen drie kinderen, ook een moeder voor je bandleden?
“Joh, jij bent helemaal erg, hé! Kap eens effe lekker! Tuurlijk merk ik wel dat ik ouder ben. Als ik zie wat er na de show allemaal om me heen gebeurt, dan weet ik dat ik dat twaalf jaar geleden al heb gehad, maar als we gaan stappen ben ik vaak de aanstichter van het geweld. Eerst maar eens kijken of ze mij kunnen bijhouden. Dat doen ze trouwens best goed.”

Anouk staat op 28 juni op Rockin’ Park, begin juli op Rock Werchter en eind augustus op Lowlands.

Leave a comment