James Lavelle (Unkle)

Datum:21-8-2007
Toelichting: interview op Lowlands 2007

James Lavelle

Er zijn artiesten die soms met andere artiesten samenwerken. Er zijn ook artiesten die dit continu doen. Zo werkt Unkle op het laatste album War Stories samen met 3D van Massive Attack, Josh Homme van Queens of The Stone Age en Ian Astbury van The Cult. Vlak voor het optreden in de Bravo-tent spraken we met James Lavelle in zijn eigen tourbus.

Je derde album lijkt weer een nieuwe richting in het Unkle-verhaal te zijn.
“Het is een heel vrij proces geweest, waar we alles een beetje z’n gang hebben laten gaan. De opnames vonden plaats in een studio in de woestijn. Die open ruimte zorgt ook voor een open geest. Gelukkig was het niet eenzaam, omdat er veel mensen bij betrokken waren. Het was echt een goede periode om in te zitten.”

War Stories lijkt wel meer rock te zijn dan de vorige albums.
“Er zitten wel meer gitaren in, als je dat bedoelt. Het blijft electronic als basis. Het gitaargeluid dat producer Chris Goss heeft gecreëerd klinkt voor mij zo goed, dat ik dat er echt in wilde houden.”

Je lijkt omgeven te zijn door goede artiesten die graag met je willen werken.
“Bij iedereen met wie ik samenwerk, komen we weer op een andere manier bij elkaar. Vaak ontmoet je elkaar op festivals zoals deze en ken je elkaars muziek. Meestal zoek je toch die mensen op die op dezelfde manier denken. Of dit het volgende album weer zo gaat gebeuren weet ik nog niet. Misschien doe ik het dan wel helemaal alleen.”

Je videoclip Burn my shadows mag in Nederland niet op televisie getoond worden. Boos?
“Het is echt idioot. De meeste clips laten naakte meisjes en andere materialistische zaken zien.  Ik probeer echt een maatschappelijk punt te maken en daar wordt moeilijk over gedaan. Burn my shadows gaat over het loslaten van dingen. Het is een metafoor over wat je in het leven doet en welke kant je op moet gaan. Het eind van de videoclip staat voor dat er aan alles een einde komt. De keuze van de director om de laatste seconden te tonen, steun ik volledig.“

Bekijk hier de videoclip van Burn my shadows:

Kunnen we nog artiesten met wie je hebt samengewerkt op het podium verwachten?
“Helaas is iedereen zelf aan het touren. Als bijvoorbeeld Josh Homme in de buurt zou zijn, lijkt het mij fantastisch als hij mee kan doen. Maar ik kan het zelf prima af met mijn band.”

Leave a comment