Kim Wilde

Wat Beyoncé en Christina nu zijn was Kim Wilde in de jaren tachtig. Op 22 februari stond ze in Paradiso en binnenkort kun je haar op Bospop en Parkpop zien spelen – een stuk gelukkiger dan toen, en met beter haar.

Kim Wilde

Je album is nu een half jaar uit. Waarom wilde je een comeback maken?
“Ongeveer de helft van m’n album bestaat uit nieuw materiaal en de andere helft uit oude hits die opnieuw zijn opgenomen en aangepast aan de 21e eeuw. Het idee ontstond toen Nena (zangeres van ‘99 luftballons’, red.) haar oude hits opnieuw ging opnemen. Haar producer overtuigde mij om hetzelfde te doen. Alleen mijn grootste hit, Kids in America, vond ik moeilijk om opnieuw op te nemen. Gelukkig is het goedgekomen.”

Moest je veel aan je stijl van toen aanpassen?
“Veel muziek van nu klinkt retro en alle stijlen komen weer terug. The Killers klinken bijvoorbeeld erg als Duran Duran. Daarom kan ik nog steeds mijn eigen muziek spelen, zonder het gevoel te hebben buiten de boot te vallen. Nieuw publiek aanboren gaat wel langzamer. De meeste bezoekers van mijn concerten komen met goede herinneringen aan de jaren tachtig. Het zijn erg veel mannen; ik hoop dat ik ze niet teleurstel. Een plaatje is toch wat anders dan iemand in levende lijve terugzien, haha.”

Waarom willen zoveel artiesten van toen een comeback maken?
“Voor elke band of artiest zal er een andere reden zijn. Voor mij is het de liefde voor het live zingen op een podium. Ik werd uit mijn normale leventje als moeder, journalist en ontwerper getrokken om een eighties tour te gaan doen en heb er om twee redenen van genoten: ik kon mijn eigen helden ontmoeten en het betaalde erg goed.”

Ben je erg veranderd sinds Kids in America in 1981 uitkwam?
“Ik ben nu veel gelukkiger, want in je twenties twijfel je natuurlijk veel. Op de EP-hoes van Kids in America zie ik er ongelukkig uit. Nu ben ik minder kwetsbaar en mijn haar zit gelukkig ook veel beter.”

Is het zwaarder om te toeren met een gezin erbij?
“Mijn man zorgt nu even voor de kinderen. Ik ga wel om de week terug, maar kinderen hebben ook hun eigen ruimte nodig. Dat had ik vroeger ook. Ik stimuleer mijn zoon wel om gitaar te gaan spelen. Ik heb zelfs een Guns ‘n Roses t-shirt voor hem gekocht.”

Je hebt de afgelopen jaren een carriere als tuinontwerper opgebouwd; zou je de tuin van mijn nieuwe huis willen ontwerpen?
“Haha, het is wel mijn tweede passie geworden en het is fijn om iets naast muziek te hebben. Maar ik stel voor dat je mijn boek “The First Time Gardener” leest.

Leave a comment