Kubus & Bangbang

Datum: 1-3-2007
Toelichting: mijn eerste interview ooit. Zenuwachtig het gesprek in en dolgelukkig eruit.

Kubus and Bangbang

De Nederlandse hiphopproducer Kubus (o.a. voor Opgezwolle) heeft een album gemaakt samen met spoken word artist Bangbang. Het album Learning Curve is een geweldige ervaring geweest voor beide heren. CJP-redacteur Steven sprak met ze in een hotelbar over hun samenwerking.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
(Bangbang) Het is een hele trip geweest. Op 3voor12 zag ik Kubus spelen op Lowlands en via internet heb ik daarna contact met hem opgenomen. De eerste dag dat ik in Nederland aankwam hebben we gelijk vijf of zes nummers opgenomen. 3voor12 is bijzonder voor mij. Zij zeggen niet wat je moet horen; zij bieden muziek aan en laten de luisteraar beslissen. Ik kijk en luister er vaak naar en gisteravond waren we zelf in de show. We komen ook op Lowlands, waar ik Kubus voor het eerst zag.

Je woont nu in Amsterdam. Bevalt dat?
(Bangbang) De mensen hier zijn toegankelijk. Neem bijvoorbeeld Gilbert ‘Hurricane’ Yvel, een fighter die in onze videoclip zit. Als ik in Engeland met een bokser wil praten, dan moet ik met zijn agency contact opnemen. Hier is iedereen toegankelijk en niet zo arrogant en wil graag meewerken, zoals Gilbert. In Engeland vindt iedereen zichzelf erg bijzonder, wat het veel moeilijker maakt. Bovendien zit Nederland goed in elkaar: schone trams en veilige plekken om je kinderen op te laten groeien.

Dus geen coffeeshops en prostitutiebezoek voor jou?
(Bangbang) Ik ben zelfs nog nooit door het red light district gelopen.
(Kubus) Het is wel zo dat veel Amerikaanse rappers, zoals Ghostface, het alleen maar hebben over de red light district en hash roken als het over Nederland gaat.
(Bangbang) Gelukkig weet ik dat dat beeld bullshit is en dat Nederland veel meer te bieden heeft.

Zijn jullie nu vrienden voor het leven?
(beiden lachen) (Bangbang) Om goed zaken te kunnen doen moet mijn instinct op de goede plek zitten. Met iedereen die ik samenwerk moet ik vrienden zijn, anders kan ik niet samenwerken. Kubus, als producer en als persoon, is minder geïnteresseerd in zijn imago en interviews geven. Maar hij is er nu altijd bij, omdat ik hem heb geadviseerd om als producer ook te laten zien wie je als persoon bent. Zulk advies zou ik nooit geven als hij niet mijn vriend was.

Hoe zit het met de hiphopscène in Nederland? Hoe is het hier anders hier dan in Engeland?
(Bangbang) Ik beschouw mezelf niet als Engels, omdat ik daar ook als een minderheid wordt beschouwd. Daarom kan ik hier objectief naar kijken. In Engeland houden de Afrikaanse kids de ware filosofie van hiphop aan: je moet continu een nieuw geluid creëren die jou persoonlijk identificeert. Hier in Nederland houden ze zich teveel vast aan de Amerikaanse hiphop. In Amerika zijn ze allang vergeten wat hiphop is: hip betekent strange. Vreemde hop dus; het moet voortdurend veranderen om vreemd te blijven. In Nederland zijn ze allang blij als het op Outkast of Wu Tang lijkt. Ze zijn bang voor innovatie.

Wie zijn jullie inspiraties?
(Kubus) Die zitten voor mij niet in de hiphop. Wel in electronic, zoals Squarepusher en het label Black Lung.
(Bangbang) Mijn grootste invloed komt van Baloe de Beer uit Junglebook. Het is een funky beer die alleen met een kleine jongen in de jungle is. En dan begint hij aan patronen in muziek: Take a glance at the fancy ants (uit: Als je van beren leren kan). Dat is precies wat ik ook doe: patronen maken in mijn lyrics.

Kan je uitleggen wat je met het nummer van Conflict Diamond wilde vertellen?
(Bangbang) Stel, jouw kind wordt gebeten door een pitbull. Zou het dan niet vreemd zijn om de volgende dag een pitbull te kopen? Dat is wat we moeten leren van diamanten.
Laat het me anders uitleggen. Een vriend van mij had een droger met de opening aan de bovenkant. Toen probeerde hij zijn hand in het midden van de droger te houden, terwijl de droger draaide. Daarmee verbrijzelde hij heel zijn pols. Sindsdien komt hij nooit meer in de buurt van die droger. Zo werkt het ook met diamanten: we moeten kinderen leren dat er bloed aan zit en dat ze er niet bij in de buurt willen komen.

Waar komt de naam Bangbang vandaan?
(Bangbang) Er zitten meerdere verhalen achter. Ik begon vroeg met vechten en als ik de kans krijg een left lead met daarna een right follow up te plaatsen, dan is het over voor je. Tegelijkertijd staat het ook voor een groot hart. Tot slot staat het ook synoniem voor mijn drive.
(Kubus) Bangbang a woman?
(Bangbang) Hahaha, ja, het zegt ook wat over mijn potentie.

Is dit album muzikaal gezien anders dan je vorige werk?
(Kubus) Het is voor mij nieuw werk. Er zit een nieuwe vibe in waar ik in zit. Mijn beats van vandaag zijn niet hetzelfde als van twee weken geleden. We slaan een nieuwe weg in en dat is hoe ik leef. Wat ik over een half jaar doe weet ik nooit.
(Bangbang) Je weet nooit waar dit naar leidt. Ik kan de volgende Samuel L. Jackson zijn. Je weet het nooit, hahaha.

Je haalt overal positieve boodschappen uit die je in het album hebt verwerkt. Is dit album zelftherapie of wil je ook een boodschap verspreiden?
(Bangbang) Het is absoluut zelftherapie, maar ook voor mijn publiek. Ik kan eindelijk mezelf vertellen dat ik een goed persoon ben. Maar mijn optimisme draag ik tegelijkertijd over aan het publiek.

Is er nog meer werk van jullie op komst?
(Kubus) Het tweede gedeelte van ons komt uit op een nieuw album.
(Bangbang) Learning Curve is een introductie. Het volgende album wordt het meesterwerk. Het zal binnen een paar maanden uitkomen.

Het album Learning Curve van Kubus & Bangbang is nu verkrijgbaar. Binnenkort dus een nieuw album en ze komen zeker langs op Lowlands.

 

Leave a comment