Martha Wainwright

Datum: 3-6-2008

Martha over vreemdgaan

De Canadees-Amerikaanse zangeres Martha Wainwright komt uit een muzikale familie. Met haar nieuwe album heeft ze voor het eerst Nederland in haar tour opgenomen. Een goed moment dus om te praten over het album, Rufus en vreemdgaan.

Martha Wainwright

Je nieuwe album heet I know you’re married,but I’ve got feelings too. Het is een beetje een countrytitel, hè?
“Het is een regel uit het eerste nummer, Bleeding all over you, en grappig bedoeld. Bleeding all over you klinkt voor een vrouwelijke artiest wat menstrual, dat was iets te intens en daarom koos ik voor die andere regel.”

Vorig jaar ben je getrouwd en nu breng je een album uit over vreemdgaan?
“Het gaat over niet vreemdgaan. Er ontstaan heel interessante relaties tussen mannen en vrouwen wanneer ze niet bij elkaar kunnen zijn. Veel mensen met een relatie komen op een dag een ander tegen op wie ze verliefd worden. Voor mij was het album een manier om hier overheen te komen. Het is dus autobiografisch.”

Dan blijft de vraag of je wel gelukkig getrouwd bent?
“Dat ben ik, maar er hangt wel wat in de lucht. Thema’s bij mijn eerste album waren vriendje/vriendinnetje, studeren, reizen en in het rond neuken. Rond deze leeftijd gaan er andere dingen spelen zoals trouwen, kinderen krijgen en scheiden. Het is een overgang naar andere problemen in het leven, zoals vreemdgaan.”

Wil je aan je relatie ontsnappen, zoals in het nummer Jesus and Mary?
“Niet helemaal. Het gaat erover dat gelovige mensen vrijer in het leven staan, omdat ze zich niet zo’n zorgen maken om dood te gaan. Ik wil ook ontsnappen en zo vrij zijn. Jezus en Maria nemen me mee naar een ander gedeelte van de stad, waarin het eindelijk eens niet over mannen gaat. Nonnen hebben ook niks met mannen te maken; die willen alleen seks hebben met Jezus.”

Als ik dit interview uit ga schrijven, moet ik je dan inleiden als ‘de zus van Rufus’, zoals altijd wordt gedaan?
“Als ik eerlijk ben, denk ik dat dat nu niet meer nodig is. Die vergelijking wordt vervelend als het nooit meer ophoudt. Noem Rufus maar halverwege, dan heb je een uniek artikel.”

Voor dit album heb je gekozen voor meerdere producers. Waarom?
“Ik ben een controlfreak. Mijn muziek overlaten aan een oudere man, wat een producer vaak is, dat wilde ik in ieder geval niet. Eén van de producers is mijn man. Dat is handig, omdat als we ruzie hebben in de studio we het daarna goed kunnen maken. Daar zijn we erg goed in.”

Het album is makkelijker om naar te luisteren en meer ‘poppy’ dan je eerste album.
“Er is niet bewust gekozen voor meer poppy, maar dat is het wel degelijk. Het geeft de tijd weer waarin ik leef en die is intens, boos, sterk en experimenteel.”

Martha Wainwright – I know you’re married, but I’ve got feelings too
Release: 12/5/2008

Leave a comment