OK Go

Datum: 28-3-2007

Ok Go

Ok Go ken je waarschijnlijk van hun absurde videoclip waarin op loopbanden synchrone dansbewegingen worden uitgevoerd. Voor die videoclip kregen ze een Grammy en CJP sprak met ze voor hun optreden in de Melkweg.

Gefeliciteerd met jullie Grammy voor de videoclip van Here it Goes Again. Had je dit verwacht?
We hadden niet verwacht genomineerd te worden. Toen we dat hoorden, hadden we wel een idee te kunnen winnen. De andere video’s waren toch standaard videoclips. Voor mijn gevoel hebben we dit jaar wel terecht gewonnen.

Jullie opkomst bij de Grammy’s was net als jullie videoclips ook bijzonder…
Onze red carpet-kostuums zijn door een liveshow gekomen. We hebben vaak een kleed met patroon op de achtergrond hangen en we dachten: het is leuker als wij ook dat patroon aanhebben. In de videoclip van Do What You Want is het in zijn geheel te zien en live gebruiken we dit ook voor Television, television.

Here it Goes Again
Het is opgenomen in één take, maar dit hebben we wel zo’n 20 keer over moeten doen. We hebben acht dagen geoefend en het uiteindelijk in één dag opgenomen. Het duurde zo’n 5 of 6 uur, maar we waren daarna helemaal op en gefrustreerd. Uiteindelijk hebben we de veertiende take gekozen. Hij is niet perfect, maar dat zorgt ook voor de charme van de video. Je kan kleine foutjes zien als je oplet. Op de achtergrond hangt een goedkoop kleed omdat het een spiegelwand was, wat niet goed uitkwam voor de video. Het idee hebben we gekregen van Damien’s zus, die hiervoor de choreografie heeft geschreven.

Jullie hebben ook een wedstrijd georganiseerd wie jullie het beste na kon doen in een videoclip?
Mensen stuurden ons uit zichzelf al video’s op, waarin ze ons nadeden. Dus toen we die binnenkregen, was een wedstrijd hiervoor het meest logisch. Het was een geweldige ervaring: tussen die 200 video’s van over heel de wereld zaten echt bijzondere inzendingen bij. Een kunstschaatspaar heeft zelfs ons nummer gebruikt om op te dansen. Later hebben we ze ontmoet en ze komen nu ook naar onze shows toe.

Hebben jullie ook de versie van de Nederlandse acteurs gezien voor het Online Filmfestival?
Nee, nooit gezien.

De clip lijkt bijna belangrijker voor jullie dan de muziek?
We zijn allemaal in de jaren 80 opgegroeid met MTV en toen we eenmaal een band vormden, hadden we wel het idee dat een nummer ook een video moet hebben. Bovendien kunnen we daar een hoop creativiteit in kwijt, naast onze muziek.
Bij optredens moet het een feest zijn. Helaas hebben we geen loopbanden op het podium; dat zou te duur zijn. Als we er maar plezier in hebben en de grenzen kunnen verleggen van wat er bij een rockshow te zien is.
Voor Ok Go is het muziek maken het belangrijkst. We zijn nu eenmaal een band en muziek is wat ons samen heeft gebracht. Ons album zijn we dan ook het meest trots op. Maar een wereld om de muziek heen creëren is wel heerlijk om mee te spelen, zolang het maar in de context van de muziek blijft.

En hoe staat het met de muziek?
Ons eerste album is meer een studioproject geweest. Kinderen in een snoepwinkel die overal aan mochten zitten. Maar na dat album ontdekten we al gauw dat we niet tevreden waren. Er staan goede nummers op, maar de productie, daar houd ik niet van. Het tweede album moest meer live en energiek overkomen, zoals onze optredens. Dat is ook gebeurd en daar zijn we erg trots op.
Bovendien gaan we nu touren met The Fray en Snow Patrol. Ze hebben ons gevraagd om te gaan touren en het zijn erg aardige mensen. The Fray heeft wat meer mellow muziek, terwijl Snow Patrol een meer 90’s Smashing Pumpkins geluid heeft. Verschillende bands bij elkaar zetten spreekt mij meer aan, dan drie dezelfde bands achter elkaar bekijken.

Vanavond in de Melkweg zijn we uitverkocht en dat geeft altijd een goed gevoel. Hiervoor waren we in Duitsland en dat is echt een moeilijk publiek. Hun reacties zijn zeer gedisciplineerd: nummer afgelopen en dan precies 10 seconden klappen. Als ze iets schreeuwen en je praat terug, dan blijft het stil. Het land vind ik erg leuk, maar ik ben blij dat we nu voor een Nederlands publiek staan.

Leave a comment