Tori Amos

Datum: 25-5-2007

Een eend met veren

Vrouwelijkheid, seksualiteit en religie: Tori Amos zingt er al twintig jaar over. Het inmiddels negende album is nu uit en zondag 3 juni staat ze in de Heineken Music Hall. Voor CJP stapte ze even achter haar vleugel vandaan.

Tori Amos

Je hebt je voor je nieuwe album American Doll Posse laten insprireren door zes Griekse godinnen. Vertel…
“Ja, ik heb zes persoonlijkheden ontwikkeld die gekoppeld zijn aan zes Griekse godinnen: Artemis, Persephone, Athena, Aphrodite, Demeter en Dionysus. Je kunt deze klassieke vrouwelijke archetypes op alle vrouwen toepassen. De ene vrouw heeft meer Artemis in zich, de ander meer Demeter. En dat intrigreert mij.”

Onder het mom van: ik ben Tori Amos en ik vertel alle vrouwen hoe ze in elkaar zitten?
“Nee, nee nee. Ik ben Tori Amos en ik maak gebruik van een oude mythologie die door meer mensen wordt gebruikt. Rocksterren spelen er bijvoorbeeld mee, maar ook George Lucas gebruikte deze prototypen om zijn Star Wars een gezicht te geven. Ik vertel dit niet omdat ik denk te weten hoe vrouwen in elkaar zitten, het is meer een inkijkje geven in de manier waarop ik werk.”

Als de vrouw zo direct omschreven en aangesproken wordt, mag ik er als man ook naar luisteren?
“Hopelijk zet je het album op, ga je ervan uit je dak en wil je het aan je vrienden laten horen. Je hoeft niet altijd het hele verhaal achter mijn liedjes te kennen om er plezier aan te beleven. Mijn man luistert ernaar en hoort bijvoorbeeld alleen de instrumenten. Hij geniet van de muziek om de muziek.”

Je schenkt veel aandacht aan je teksten, terwijl je juist als muzikant bent opgeleid. Zou je niet een keer je stem weg willen laten en instrumentale muziek willen maken?
“Ik ben blij dat je dat vraagt, omdat ik meestal alleen maar uit moet leggen wat ik bedoel met mijn teksten. Zulke gesprekken voelen soms als drijfzand. Dan denk ik: maar er is ook nog de muziek! Toch past muziek schrijven zonder het idee dat ik erbij kan zingen niet bij mij. Het lijkt me wel interessant om eens de muziek van een musical te schrijven.”

American Doll Posse

In het nummer Big Wheel noem je jezelf een ‘milf’ (een acroniem van Mother I’d Like to Fuck, red.). Hoe moet ik dat opvatten?
“Het gaat om de gedachte dat je als moeder niet alleen moeder, maar ook gewoon vrouw bent. Mijn vierjarige dochter Tash had op internet ontdekt dat mama ook stout kan zijn. Ik heb haar uit moeten leggen dat ik achter de piano een andere rol heb dan die van een moeder. En toen ik met mijn vijftienjarige nichtje naar ons strandhuis ging, moest ik van haar een bikini aan. Dat wilde ik niet, maar zij zei toen: “Het moet want je bent een milf.” Dat was voor mij een moment waarop ik mijn zelfbeeld definitief moest aanpassen.”

Zal je ooit zonder je vleugel, je Bösendorfer, spelen?
“Nee, dat wil je niet zien. Dat zou geen prettig gezicht zijn: als een eend zonder veren.”

Tori Amos speelt 3 juni in de HMH in Amsterdam en 1 juli op Rock Werchter in België.

Leave a comment