Voicerecorder DVT6000 getest

Een voice recorder voor het opnemen van interviews, hoorcolleges of vergaderingen: gebruiken we die nog of is de smartphone hier toch handiger voor? Met die vraag mocht ik van Philips de DVT6000 uittesten.

DVT6000

Allereerst: de DVT6000 heeft niet alleen een naam als een Terminator; hij ziet er ook vrij hightech uit. Gelukkig valt  dat in gebruik reuze mee. Wel moet je hem voor de eerste keer even twee uur opladen, maar welk mobiel apparaat moet dat tegenwoordig niet. Na twee uur opladen kan je hem zo’n 50 uur gebruiken, waar een smartphone dan weer niet tegenop kan. Vervolgens het apparaat aanzetten, op Record drukken en je neemt op.

Geluidskwaliteit
De kwaliteit van de geluidsopname is bijzonder te noemen. Tijdens een hoorcollege met ongeveer 100 studenten heb ik de DVT6000 tegelijkertijd met mijn smartphone (LG G3) laten opnemen. Ik zat achterin de zaal. Het bijzondere van de DVT6000 is dat hij een Autozoom-functie en bewegingssensor heeft. Dit betekent dat hij de belangrijkste geluidsbron opspoort en hier voorrang aan geeft. Achtergrondgeluiden zijn er uiteraard nog wel, maar minder storend. De opname van mijn mobiel had hier duidelijk meer moeite mee. Ook in de trein en tijdens een vergadering bleef dit verschil hetzelfde: de DVT6000 geeft een veel betere opnamekwaliteit.

Instellingen
Mocht je meer specifiek de geluidsinstellingen aan willen passen, dan kan dat. In het menu kan je gemakkelijk switchen tussen bijvoorbeeld Dictation, Conversation, Lecture, Long distance. Al deze keuzes hebben invloed op de gevoeligheid waarmee wordt opgenomen. Verder kan je voor de kwaliteit kiezen uit 4 soorten MP3 of voor WAV. Het opnemen kan je ook met een timer laten beginnen of met stem activeren. Als extraatje heeft de recorder ook nog een radio, dus binnen een paar seconden krijg je opeens Hollandse hits uit je oordopjes geknald. Ook kan je de radiofragmenten weer opnemen, wat een erg handige toevoeging is.

Beeldscherm
Het beeldscherm van de DVT6000 doet denken aan de oude Nokia-telefoons: weinig kleur en vormgeving die alleen om de functionaliteit draait. Daarin scoort een willekeurige smartphone in 2014 natuurlijk veel beter. Je kan de helderheid van het scherm wel veranderen, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Software
Op deze voice recorder kan je prima met bijgeleverde oordopjes de opnames direct afluisteren. Wil je toch de geluidsbestanden op je computer zetten, dan kan dit ook makkelijk. Kabeltje erin en je ziet direct MP3-bestanden die je kan kopiëren.  Er is dus geen aparte software voor nodig en dat is eigenlijk wel zo makkelijk. Wat ik wel mis op het apparaat is de mogelijkheid om audio online te zetten en delen. Het apparaat kan geen wifi ontvangen, dus niks online verzenden. Anders zou ik ook social media share buttons verwachten, om direct iets te kunnen delen. (iets dat ik overigens ook niet zie bij de dicteer-app van Philips voor smartphones. Met online delen kan ook de optie voor Dropbox worden toegevoegd, zodat je niet met kabels in de weer hoeft.

DVT6000 in collegezaal

Audiofragmenten wil ik ook graag sites toevoegen. Bij een interview dat ik online plaats, zou het toch mooi zijn als ik het audiofragment met het antwoord erbij kan zetten. Je kan op de recorder een fragment splitsen en zo het citaat los gebruiken. Dan moet je wel zelf de juiste tools vinden om de MP3 online te krijgen.

Conclusie
De DVT6000 levert een zeer goede opnamekwaliteit. Wil je zeker zijn dat een hoorcollege, vergadering of interview goed wordt opgenomen, dan zit je helemaal goed met dit apparaat. Als je de opnamekwaliteit minder belangrijk vindt dan het gemak van bestanden online delen, dan zijn er wellicht smartphone apps die hier beter mee uit de voeten kunnen.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website